School of Architecture N.T.U.A. | Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π
Architectural Design 9, 2015-16 | Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9, 2015-16
Faculty: A. Vozani, A. Kourkoulas, T. Pagonis | Διδ. Ομάδα: Αριάδνη Βοζάνη, Ανδρέας Κούρκουλας, Θάνος Παγώνης
Teaching Assistants: A. Chazapis, A. Koumpouli, E. Savvidis | Επικουρικό Διδακτικό Έργο: Αλεξάνδρα Κούμπουλη, Ευτύχιος Σαββίδης, Αντώνης Χαζάπης

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Χωρική Ανάλυση Space Syntax


Στον axial map μετά τον διαχωρισμό της πόλης της Λευκωσίας και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής, παρατηρούνται αλλαγές στις ιεραρχίες ενσωμάτωσης των δρόμων αλλά και μια μετατόπιση του κέντρου ελαφρώς ανατολικότερα. Κεντρικότητα που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα ανάπτυξης της πόλης μετα το 1974. 

"Μέσα από μια συγκριτική διαδικασία των αποτελεσμάτων γίνεται αντιληπτό πως η ερήμωση και ο μαρασμός του ιστορικού πυρήνα και παράλληλα η ραγδαία ανάπτυξη των νότιων περιοχών της πόλης δεν δικαιολιγείται σύμφωνα με τις πρακτικές και τα εργαλεία του Space Syntax. Επομένως μπορούμε να δεχτούμε ίσως αυθαίρετα, πως κάποιοι άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με το αστικό δίκτυο δρόμων και τη συγκρότηση της πόλης επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξή της. Παράγοντες κοινωνικοί, αναπαραγμένοι στο χώρο μέσα από νοητικούς χάρτες του υποκειμένου που τον ενεργοποιεί."  

[Ιωάννου Χαράλαμπος, "Μετατοπίζοντας το 'Οριο. Πράσινη Γραμμή", Διάλεξη Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π, Αθήνα 2014]

χάρτες ανάλυσης axial: http://synth09nicosia.tumblr.com/axial-maps



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου