School of Architecture N.T.U.A. | Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π
Architectural Design 9, 2015-16 | Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9, 2015-16
Faculty: A. Vozani, A. Kourkoulas, T. Pagonis | Διδ. Ομάδα: Αριάδνη Βοζάνη, Ανδρέας Κούρκουλας, Θάνος Παγώνης
Teaching Assistants: A. Chazapis, A. Koumpouli, E. Savvidis | Επικουρικό Διδακτικό Έργο: Αλεξάνδρα Κούμπουλη, Ευτύχιος Σαββίδης, Αντώνης Χαζάπης

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Αρχαιολογία(;) της Νεκρής Ζώνης


Η νεκρή ζώνη αποτελεί για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας το πιο σημαντικό συνδετικό στοιχείο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης. Το 2001 η μελέτη αποτύπωσης και αρχιτεκτονικής ανάλυσης της νεκρής ζώνης που έγινε από το δικοινοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, αποκάλυψε τα γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής, συγκεντρώνοντας την προσοχή της στο δομημένο περιβάλλον και τον πλούτο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που περιέχει.
Η αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής αξίας του καθενός από τα 238 κτίρια, στην εντός των τειχών περιοχή της νεκρής ζώνης αποκάλυψε ότι το 80% αποτελείται από μνημεία, κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας καθώς και κτιρια με αξιόλογη αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αξία.
Η φθορά του χρόνου και η εγκατάλειψη επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα στην κατάσταση των κτιρίων αυτών αλλά ταυτόχρονα συνέβαλε στη διάσωση και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σ' αυτή τη λωρίδα γης, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της πόλης που αναπτύχθηκαν με πολυ γρήγορους ρυθμούς και με ανορθόδοξο τρόπο.

dwg αρχείο με το κτιριακό απόθεμα της Νεκρής Ζώνης: https://app.box.com/s/upywj41at41fg1gzqual3a2z4ir4mlfr

pdf "Η άγνωστη κληρονομιά κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης"https://app.box.com/s/g6wx13nbc5telfa62d5msus6p65lv1co 
(στις σελίδες 42-43 η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της καταγραφής)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου