School of Architecture N.T.U.A. | Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π
Architectural Design 9, 2015-16 | Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9, 2015-16
Faculty: A. Vozani, A. Kourkoulas, T. Pagonis | Διδ. Ομάδα: Αριάδνη Βοζάνη, Ανδρέας Κούρκουλας, Θάνος Παγώνης
Teaching Assistants: A. Chazapis, A. Koumpouli, E. Savvidis | Επικουρικό Διδακτικό Έργο: Αλεξάνδρα Κούμπουλη, Ευτύχιος Σαββίδης, Αντώνης Χαζάπης

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Βιβλιογραφία | Bibliography II

https://www.academia.edu/4567303/Nicosia_Buffer_zone_Barriers_or_bridges_for_urban_regeneration


Πρόκειται για δημοσίευση της Κυριακής Γιακουπη στον ιστότοπο https://www.academia.edu. Η συγγραφέας είναι ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου. Κύριος στόχος της εργασίας της είναι να παρέχει το θεωρητικό πλαίσιο, ώστε να απαντηθεί ο προβληματισμός για το αν είναι εφικτό, η Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας να λειτουργεί ως «γέφυρα αστικής ανάπλασης». Η δουλειά της εστιάζει σε ζητήματα, τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα στις δικές σας εργασίες. Παρέχει γενικά πολεοδομικά στοιχεία, αναφέρεται στις πύλες της ιστορικής πόλης, στο Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Λευκωσίας, παρουσιάζει κάποιες στρατηγικές επεμβάσεων, αναλύσεις επιμέρους περιoχών κ.α. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα την αναφορά στην αρχιτεκτονική κληρονομιά εντός της Νεκρής Ζώνης. Θα βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και βιβλιογραφία. Τέλος, σχετικά με τον ιστότοπο της academia.edu, μπορεί κανείς  εκεί, να διαβάσει και άλλες δημοσιεύσεις, ανάλογα με τα πεδία ενδιαφέροντός του.

ICOMOS. (1987). Charter for the conservation of historic towns and urban areas. Washington: ICOMOS.


Το ICOMOS (International Council of Monuments and Sites), είναι διεθνής οργανισμός που εργάζεται πάνω σε ζητήματα προστασίας και ανάδειξης Τόπων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ιδρύθηκε το 1965, ως αποτέλεσμα της Χάρτας της Βενετίας το 1964, και συμβάλλει στους στόχους και στην προσπάθεια της UNESCO για την προστασία των Τόπων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Sites). Διαβάζοντας κανείς τους ιστότοπους των ICOMOS – UNESCO, μπορεί να βρει πληροφορίες σχετικά με τα Ιστορικά Αστικά Τοπία (Historic Urban Landscapes), γενικότερα την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (καθώς τα Μνημεία ενός τόπου ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα), πολιτικές διαχείρισης και μια συνολική θεώρηση για τις έννοιες των Μνημείων, των Ιστορικών Τόπων, της Υλικής και της Άυλης Κληρονομιάς.
English Heritage. (2006). Heritage Works: The use of Historic Buildings in regeneration. London: English Heritage.
Papadakis, Y. (2005). Echoes From the Dead Zone: Across the Cyprus Divide. London: I.B. Tauris & Co Ltd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου